Lesní fretka: popis, fotografie a životní styl zvířete. — expert-sergeferrari.cz
News

Lesní fretka: popis, fotografie a životní styl zvířete

Typickým představitelem čeledi mustelid je fretka. Dokonale doplňují faunu evropské části naší vlasti, žijící na okrajích lesů, ve stepích a v blízkosti velkých nádrží. V poslední době jsou často vychováváni v domácnostech, protože domácí fretka je hravým a aktivním společníkem každého člena rodiny. Neméně zajímaví jsou však divocí jedinci z čeledi fretčích — dravci, agresivní a odvážní, kteří se rozhodně nenechají urazit.

fretka

Внешний вид

Divoký tchoř je většinou hnědočerné barvy, s tmavším ocasem, tlapkami a tlamou. Bílá vlna jde na čelo, bradu a uši. Také se objevují světlejší chlupy na bocích a na břiše šelmy. Někdy se můžete setkat s dalšími variacemi toho, jak fretka vypadá – se zcela zrzavými vlasy nebo albíny – těm se říká furo.

Lesklá srst není hustá, ale dlouhá — na hřbetě může dosahovat až 5-6 cm, po období línání — koncem podzimu se srst stává načechranější a před tím se tak snadno neušpiní a zesvětlí.

fretka

Tvar hlavy je oválný, po stranách zploštělý. Hlava má hladkou linii přechodu ke krku, pružná a dlouhá. Uši jsou nízké a se širokou základnou vyčnívající z hlavy. Oči jsou malé, ale lesklé, nejčastěji hnědé oči mají tchoři.

Zajímavé:
Jaké pokojové rostliny můžete jíst.

Fretky mají velmi štíhlou stavbu těla. Na délku dorůstají zvířata od 30 do 50 cm.Tlapky jsou krátké (zadní mají v průměru jen 6-8 cm), ale velmi silné a ideálně vyvinuté pro časté kopání půdy. Končetiny mají pět prstů s velmi ostrými drápy, takže pokud se vám podaří fretku chytit, pak si určitě poradí sama.

fretka

Odrůdy

step

Největší ze všech druhů fretek. Dorůstají až 56 cm a jejich hmotnost může přesáhnout 2 kg. Říká se jim také světlí kvůli specifické podsadě, která prosvítá pod řídkými hnědými vlasy. Na končetinách a ocasu je barva tmavá, zatímco tlama je natřena maskou.

Není těžké říci, kolik let žije stepní fretka — jejich věk zřídka přesahuje 10-12 let.

Stepní fretka

Les

Barva fretky lesní není odlišena jasným kontrastem v barvě těla a nohou — černohnědou barvu těla doplňuje černá barva končetin a ocasu. Ve velikosti jsou nižší než jejich stepní protějšky — 38-48 cm na délku a hmotnost od 500 g do 1,5 kg.

Přibližně 14 let – tolik se dožívají lesní fretky, což je mnohem více, než je délka života jejich domestikovaných příbuzných.

Lesní fretka

Blackfoot (Američan)

Nejmenší jedinci v klasifikaci — jejich délka zřídka dosahuje 40 cm, jejich srst je bílá na základně a špičky jsou tmavé. Dohromady to dává obrázek krásné žlutohnědé barvy. Na tlamě se chlubí specifická maska.

Druh je uveden v Červené knize a délka života fretek černonohých nepřesahuje 6-9 let.

Blackfoot

Habitat

Rozložení populací zvířat přijatých v těchto zeměpisných oblastech:

  1. Stepní fretky ve východní Evropě (Maďarsko, Rumunsko, Česká republika, Slovensko a Ukrajina), střední Asii, Rusku (od pohoří Ural po Dálný východ) a ve východních oblastech Číny.
  2. Fretka lesní se vyskytuje téměř všude v Eurasii, zejména na západ od pohoří Ural.
  3. Střední část Severní Ameriky, konkrétně na východ od Skalistých hor, je místem, kde žijí fretky černonohé.
Zajímavé:
Výsev řepy před zimou: stručně o hlavní věci.

fretka

Návyky a životní styl

Divoká fretka je dravé zvíře, což se projevuje svými charakteristickými rysy — agresivitou a odvahou. Nebudou se bát konfrontace s větším soupeřem. Nebojácně za ně bojovat – v pořadí věcí.

Kromě toho se fretky také vyznačují bezohledností vůči oběti — útokem na ptačí hnízdo šelma uspokojí svůj hlad a poté zabije každého obyvatele. A to vše se říká o fretce — zvířeti, které lze zvenčí nazvat velmi roztomilým.

fretka

Fretky netvoří smečky, ale udržují kontakt se svými nejbližšími příbuznými. Zároveň tomuto vztahu dominuje jeden alfa samec, který je výraznější jak v normální době, tak při páření. Ale každý z jedinců má své teritorium pro život, které si označí pravidelným kolečkem.

Aktivita zvířete připadá na temnou denní dobu. Během dne zvíře spí a nejprve si pro sebe vykopalo norka. Norek může být trvalý — s malým otvorem a kamerou, nebo dočasný — pokud pohyby za svítání zastihly zvíře mimo domov. V tomto případě se tito malí dravci neštítí používat cizí díry — zajíc nebo jezevec. A když je špatné počasí, fretka může strávit několik dní v norce, aniž by se dostala ven.

fretka

Jídlo

Fretky jsou výhradně noční zvířata. Pouze velmi silný hlad je může donutit přerušit denní spánek a vydat se na lov za denního světla.

Následující zástupci zvířecího světa se stávají kořistí, konkrétně tím, co fretky jedí v přírodě:

  • to, co fretka žere především, jsou malí hlodavci: krysy, křečci, myši, sysli, krtci a sysli, zajíci a králíci;
  • ještěrky nebo malí obojživelní plazi;
  • snadno ničí nalezené snůšky vajec a někdy útočí na ptáky.

Zvířata nejedí rostlinnou stravu kvůli zvláštnostem trávení. Nicméně živiny z, řekněme, ovoce, může fretka získat pojídáním malých býložravců. Za zmínku také stojí, že v hrozných situacích, pokud není možné najít něco, co fretky obvykle jedí, jsou schopny sežrat mrtvá těla již mrtvých zvířat.

Zajímavé:
Rajčata „Royal“ a „Great“ od společnosti SeDeK: jaký je rozdíl?.

fretka

Reprodukce

Doba páření se liší podle druhu fretky: stepní fretky začínají říjit od konce února a lesní fretky od dubna. Kromě toho může být období říje odloženo až do konce kalendářního léta.

fretka

Fretky jsou dostatečně zralé, aby pokračovaly v rodu v 10-12 měsících svého života. Není zvykem, aby si fretky domlouvaly páření a samotné páření vypadá dost krutě: samec všemožně potlačuje odpor samice, kouše jí zátylek a chřadne.

Samice rodí potomky téměř měsíc a půl, přičemž ve vrhu mají 4-12 mláďat. Novorozené fretky jsou velmi bezmocné a rodí se slepé, ale vývoj nastává rychle – po dvou měsících života je matka začne krmit masem.

fretka

Nepřátelé

V zimě jsou hlavním nebezpečím pro fretku vlci a lišky. Nepříjemným hrozí také setkání s divokými kočkami, dravými ptáky (orly, orly či nočními), ale i velkými hady.

Mezi tvory nebezpečnými pro fretky lze zmínit i člověka. Její vliv, jmenovitě ničení přírodních rezervací, výstavba cest a ustájení ve volné přírodě, může být důvodem narušení ekosystému fretek a ničení jejich biotopů.

fretka

Domestikace fretky

Tato zvířata jsou přístupná domestikaci — jsou velmi hravá, rychle si zvyknou na majitele (zejména samice). Na tác se dají bez problémů zvyknout, ale pokud má zvíře rádo jiné místo na potřebu, tak tam bude potřeba přidat další nádobu.

Je třeba mít na paměti, že přírodním vlivem si nebudou rozumět s ptáky, malými hlodavci nebo plazy. S kočkami nebo neloveckými psy jsou však schopni nejen koexistovat, ale i kamarádit.

fretka s kočkou

Zvědavost je další důležitou vlastností těchto zvířat. Stojí za to se připravit na to, že zvíře bude pravidelně a pečlivě studovat všechna možná zákoutí v domě, lézt do odpadkových košů (a někdy tam usnout) a také vyhrabávat půdu v ​​květináčích.

Zajímavé:
Spathiphyllum royal: popis odrůdy, fotografie a pravidla pěstování.

Existuje další bod, kterému můžete věnovat pozornost — jejich očekávaná délka života. Jak dlouho se fretky doma dožívají, závisí především na správné péči a údržbě, ale v průměru je to 5-9 let.

Video

Zajímavosti o fretkách najdete v našem videu.

Fretka lesní (lat. Mustela putorius)

Fotografie tchoře lesního (lat. Mustela putorius).

Fretka lesní je noční dravý savec, který žije téměř po celé Evropě a v některých oblastech Ruska. Fretky jsou především dobrými přáteli lesníků, protože s jejich pomocí mohou ovládat populaci různých druhů hlodavců, kteří mohou způsobit nenapravitelné škody na mladých výhoncích a jiných lesních plodinách.

Je také důležité poznamenat, že je to cenné kožešinové zvíře, jeho kůže dodnes neztratila svůj význam a je po ní enormní poptávka. Ještě ve 20. století místní lovci masivně vyváželi kůže na prodej do blízkého i vzdáleného zahraničí.

Внешний вид

Samec tohoto druhu zvířat je jedenapůlkrát větší než samice, jeho hmotnost může dosáhnout až 1500 gramů. Průměrná hmotnost samice nepřesahuje 800 gramů. Délka těla dravce se pohybuje od 39 do 47 cm, výška není větší než 5-7 cm, jeho tělo je poměrně protáhlé a extrémně pružné, je třeba poznamenat, že vzhledově se silně podobají jinému příbuznému neméně mazanému a obratný lovec, „bílá lasička“.

Barva kůže zvířete je černohnědá, zbytek těla je téměř černý. Tento zástupce čeledi lasicovitých má pod ocasem tajemství, to znamená, že kanálky análních žláz jsou schopny vylučovat štiplavý zápach přesně stejný jako ten, který vylučuje skunk pruhovaný, pomocí kterého si označuje své území a odrazí útok nepřátel. Na obličeji zvířete je charakteristická maska; tvoří široké světlé pruhy, to je možná jeden z hlavních rozdílů mezi námi popisovaným hrdinou a africkou fretkou.

Zajímavé:
Naše květnové kvetení v oblasti s fotografií.

Místo a stanoviště

Stanoviště tohoto divokého zvířete je poměrně velké; v evropské části je rozšířeno od břehů Atlantského oceánu až po východní Ural. Za jeho stanoviště je také považováno území Švédska, Norska až po Středozemní a Černé moře.

Život

Lesní fretka vede výhradně samotářský způsob života a loví potmě. Velmi obratné, mazané a rychlé chlupaté zvíře je schopné okamžitě fatálního a zdrcujícího útoku. Často se raději usadí ve vlhkých oblastech a nepohrdne ani lesními oblastmi, které sousedí s oblastí osídlení. Lovecký revír jednoho dospělého samce může zabírat dva a půl hektaru, před cizími lidmi ho zuřivě chrání. Území samice je téměř poloviční a může se také překrývat s oblastí odpovědnosti samce.

Samec si označuje své území zapáchající kapalinavylučovány speciálními žlázami, které mohou dočasně paralyzovat čich jiného zvířete.

Mezi samci a samicemi neexistuje žádná konkurence v potravě, samci loví pouze velké savce, menší zvířata zůstávají samicím.

Vztah mezi fretkou a člověkem

Za starých časů bylo oblíbenou zábavou provozovat sportovní hon na zvířata se psy. Doba se změnila, nyní jsou lesníci a fretky spojenci, společně bojují s rychle se množící populací hlodavců, kteří kazí kůru mladých stromků a oslabují les.

Také farmáři vítají zvíře, mohou si být jisti svou sklizní, pokud se zvíře usadí někde poblíž jejich pozemku. Rychle obnoví pořádek a zničí všechny krysy a myši v okolí.

Bohužel ve vztahu mezi chovateli hospodářských zvířat a chlupatými zvířaty je temný pruh, který trvá již řadu let a předpokládáme, že toto napětí bude ještě dlouho přetrvávat.

Faktem je, že náš hrdina má vášeň pro drůbeží maso, pravidelně přepadá kurníky místních obyvatel.

Jídlo

  • Krysy;
  • Zajíci;
  • Ptáci, vejce a kuřata;
  • Ještěrky;
  • Hadi a zmije;
  • žáby;
  • ropuchy;
Zajímavé:
Okurky odolné vůči stínu jsou darem z nebes pro letní obyvatele.

Nutno podotknout, že ačkoliv je malý, zůstává velmi silným a vynalézavým predátorem. Člověk může být ohromen jeho krvežíznivostí, když nejprve vyhubí celou rodinu, pak sní část trofeje a zbytek schová do příští hostiny.

Reprodukce

Období páření zvířat začíná v únoru a trvá až do konce dubna. Mláďata se rodí jednou ročně, některým samičkám se to podaří až na dvojnásobek.

Obřad páření může při sblížení trvat maximálně hodinu, samec kousne samici do krku, zranění trpělivě snáší. Samec to potřebuje, aby provokoval své genitálie, což zase zajistí úspěšné oplodnění.

Po tomto pářícím tanci se zvířata páří několikrát, pak se každé vydá svou vlastní cestou. Po páření začne samice stavět spolehlivé a teplé hnízdo daleko od zvědavých očí a izoluje ho větvemi trávy a mechu.

Po 45 dnech se rodí 4 až 10 mláďat. Starostlivá matka první den života svých miminek opouští hnízdo jen na krátkou dobu, aby našla potravu a ulevil si. Tento druh zvířat, stejně jako běžní jezevci, je docela čistotný a nikdy se nevykadí ve své noře.

Své potomstvo bude krmit tučným a výživným mlékem po dobu 30 dnů, poté bude mláďatům nenápadně přidávat malé kousky čerstvého masa.

Mláďata s radostí jí maso, které přinesla matka, ale nikam nespěchá; Teprve po pětatřiceti dnech se jim otevřou oči a malí lovci mohou poprvé opustit hnízdo.

Puberta nastává po roce, někdy dříve, po osmi měsících.

Červená kniha

V současné době se počet obyvatel prudce snížil. Existuje pro to několik důvodů; odlesňování, výstavba továren na zpracování domovního odpadu v lidech neobydlených oblastech a konečně rekultivace prázdné a pusté krajiny, která vlastně vytlačuje všechny živé bytosti z jejich obyvatelné zóny.

Zajímavé:
Chov drůbeže: plemena, pěstování a držení drůbeže na farmě.

Příbuzné druhy

Nejbližší příbuzné našeho hrdiny lze identifikovat pouze dva hlavní druhy; Fretka africká, stepní nebo světlá.

Životnost

Ve volné přírodě se fretka lesní nedožívá více než 7 let.

Zajímavá fakta

  1. Mnoho mladých fretek zahyne pod koly aut, když se vydají hledat nová neobydlená území.
  2. Skunkové jsou blízcí příbuzní chlupatého zvířete, což se vysvětluje přítomností análních pachových žláz.
  3. Stopy těchto zvířat jsou extrémně vzácné, mnohem častěji můžete vidět výkaly ve formě klobás o délce nejvýše 75 mm a tloušťce 4,5 mm. Zpravidla obsahují kousky vlny a malé kosti obětí.

Víš, že.

Je jezevec obecný velmi čistotné lesní zvíře?

Chcete-li si rozšířit obzory nebo napsat kvalitní zprávu a abstrakt, důrazně doporučujeme přečíst si níže uvedené články. Jsme přesvědčeni, že po přečtení těchto článků se dozvíte spoustu jedinečných a užitečných informací. Přejeme vám dobrou náladu v našem přátelském kolektivu!

Doporučené články k rozšíření obzorů!

Zadní obrázek

Jezevec obecný (lat. Meles meles)

Další obrázek

létající veverka (lat. Pteromys volans)

Drahý hoste! Abyste získali úplné informace o volně žijících zvířatech nebo hmyzu, musíte znát jejich vědeckou klasifikaci. Hlavní vědecká klasifikace zvířete zahrnuje:

Zveme vás, abyste sledovali níže uvedený odkaz a doplnili své znalosti vědeckými fakty. Děkujeme, že jste s námi!

Naučit se klasifikaci zvířat?

Také v této kategorii:

  • Jezevec obecný (lat. Meles meles)
  • zvíře Jaguarundi (lat. Puma yagouaroundi)
  • tygr bengálský (lat. Panthera tigris bengalensis)
  • Rys sibiřský (lat. Lynx lynx)
  • Tuleně kožešinové (lat. Callorhinus ursinus)
  • Asijský lev (lat. Panthera leo persica)
  • vydra říční (lat. Lutra lutra)
  • čeleď Mustelidae (lat. Mustelidae)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»
expert-sergeferrari.cz